Domácí pamlsky - sušená zelenina
• sušená zelenina je ideální pamlsek pro králíčky - levný a zdravý (na rozdíl od většiny kupovaných)
• nejsnazší je sušit v sušičce, pokud sušičku nemáte, můžete sušit v zimě na topení nebo v létě na sluníčku.. za rok si sušičku stejně pořídíte, neboť ji využijete nejen pro králíčka :-)
• sušené pamlsky jsou fajn, protože jsou vždy po ruce a snadno se dlouhodobě uchovávají v uzavřené sklenici nebo dóze
• pokud králíčkovi pamlsek hned nechutná, dejte mu chvíli čas, někdy jim trvá, než nové neznámé jídlo ochutnají
• i když se dá sušená zelenina koupit, nasušte si raději vlastní, kvalita je nesrovnatelná, u kupné neznáte původ a kvalitu surovin, teplotu sušení.. a ta domácí na rozdíl od kupné krásně voní :)
• pokoušet se sušit v klasické troubě nedoporučuji (nejde nastavit nízká teplota, chybí odvětrání, vlhkost zůstává uvnitř trouby...)
Co sušit
•
kořenová zelenina - levná a jednoduchá na sušení, nemá tolik cukru jako ovoce, králíčci ji dlouho hlodají (zabaví se a obrušují si zoubky) -
mrkev, petržel, celer, pastiňák, červená řepa, topinambur, řepa bílá...
•
plodová zelenina - okurka (je výborná, ochutnejte :-) ), papriky, rajčata, cukina/cuketa...
• pokud je to možné, vyberte
BIO ovoce a zeleninu, králíčci mohou být na rezidua chemických postřiků citliví, nakupte a nasušte v době, kdy jsou bio lokální produkty levnější, levná a dobrá bio mrkev a řepa je třeba v Kauflandu
•
ovoce - ovoce je hodně sladké, proto dáváme jen vyjímečně a málo, dobrá jsou jablíčka, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, jahody, aronie, jedlé jeřabiny...
(banán není moc vhodný kvůli obsahu cukru a fosforečnanů)
• v sušičce je pak možné sušit v podstatě cokoliv - bylinky, listí, květy, kořeny pampelišky a kopřivy.. a nebo
domácí sušenky pro králíčky
Příprava
• zeleninu zbavit slupky, omýt - domácí zeleninu a ovoce klidně nechat se slupkou, ale kupnou zbavit slupky vždy - obsahuje spoustu zbytků postřiků, které nejdou omýt ani v k tomu určených přípravcích nebo octu (hlavně jablka!) (a některé slupky po usušení černají, třeba mrkev, vypadá to pak nevábně)
• nakrájet na kousky - kolečka, plátky, nudličky.. (raději trochu větší, sušením se hodně zcvrkne - viz fotky níže) - větší kousky se déle suší, i pár dní, králičči si s nimi ale déle "vyhrají", a menší kousky se pak dají použít třeba do míčku na pamlsky
Sušení v sušičce
• teplotu sušení nastavíme na 35-40°C - při vyšší teplotě dochází k velké ztrátě vitamínů a enzymů!
• během sušení síta prohazujeme, spodní se suší rychleji, proto také dolů dáváme šťavnatější nebo větší kousky
• doba sušení se hodně liší, záleží jak hodně šťavnatou zeleninu a ovoce sušíme - sušíme tak dlouho, až je to suché (povrch úplně suchý, vnitřek může zůstat gumový, ale ne vlhký) - není třeba se bát přesušení, ale nedokonale usušené může začít plesnivět
• dobrou sušičku můžete koupit už v ceně kolem 1000 Kč, vyberte takovou, která má termostat (možnost nastavení teploty)
• některé sušičky mají síta na bylinky - mají jemnější oka a menší kousky nepropadávají - pokud jej sušička nemá, stačí vystlat síto jakoukoliv síťkou - třeba síťka do oken, nebo koupit síťovinu v prodejně s látkami (také eshopy nebo fler), nejlépe bavlněnou (vystřihnout na rozměr plastového síta)
• sušička použitá na fotografiích -
Concept SO-1060
Sušení na topení
• těsně nad topením často bývá ideální teplota (kolem 35-40°C)
• sušit v zimě na topení můžeme třeba v papírové/kartonové krabiččce, sítku, na utěrce..
• NEvhodné jsou noviny (pouští jedovaté barvy a vlhká zelenina/ovoce se k nim snadno přilepí)
• doba sušení - to samé jako u sušičky - hodně se liší, záleží jak hodně šťavnatou zeleninu a ovoce sušíme a jak hodně topíme - sušíme tak dlouho, až je to suché (povrch úplně suchý, vnitřek může zůstat gumový) - není třeba se bát přesušení, ale nedokonale usušené může začít plesnivět
Ochutnávka a další fotky:)