domácí sušenky pro králíčky

Recept s video návodem na zdravé domácí sušenky pro králíčky - ze sena, zeleniny a bylinek
nepečené - bez banánu - bez hromady ovesných vloček

Proč domácí sušenky?
• domácí sušenky jsou snadné na výrobu, zdravé a levné
• téměř většina komerčních pamlsků pro králíčky jsou nejen nezdravé, ale často přímo škodlivé, obsahují příliš mnoho cukru, škrobu, tuku, barviv a konzervantů, nemluvě občas o naprosto nevhodných surovinách jako je třeba mléko
(proto vždy důkladně čtěte složení)
• u domácích sušenek víte přesně jejich složení a jejich výroba je jednoduchá - zapojte děti
• jsou ideální k zužitkování bezobilných lisovaných granulek, které králíček třeba zrovna nebaští

Ingredience

 

Postup

kořenovou zeleninu omyjeme, zbavíme slupky (kupnou vždy)

- použít můžete třeba i petržel, pastiňák nebo celer, i jakoukoliv jinou zeleninu, která je pro králíčky vhodná.

TIP: Mrkev i červenou řepu mívaji např. v Kauflandu levné i v BIO kvalitě, často ještě se slevou
zeleninu odšťavíme a použijeme zbylou drť, mžeme ji i najemno nastrouhat (čím jemněji, tím lépe, aby držela těsto pohromadě), je pak ale nutné vymačkat šťávu, jinak by bylo těsto na sušenky příliš vlhké a dlouho by se sušilo
TIP: Pokud nemáte rádi zeleninové šťávy, odšťavněte následně ovoce a šťávy smíchejte, mrkvová je výborná s jablečnou a červená řepa s granátovým jablkem. Nepřidávejte ale ovocné drtě do sušenek, už kořenová zelenina je dost sladká a hodně cukru králíčkům škodí, navíc spousta exotického ovoce do jejich jídelníčku nepatří.
1 lžičku lněných semínek čerstvě(!) trochu nadrtíme (hmoždíř, mlýnek na kávu nebo koření, mixér)
přidáme 1 lžičku ovesných vloček a zalijeme trochou vody - semínka vodu nasáknou (vody raději méně)

- vločky ani semínka nejsou nezbytně nutná, trochu pomohou se slepením těsta a malé množství nevadí, pokud má králíček jinak zdravou stravu (naopak lněná semínka jsou v přiměřeném množství zdravá), ale těsto bude dobře držet i bez nich díky zelenině
v mixéru nadrtíme seno, bylinky a granule
- bylinky můžeme nastříhat nůžkama a nadrtit v ruce (jsou křehké)
- i seno můžeme nastříhat (pracné), je ale dobré je aspoň trochu nastříhat před vložením do mixéru, snadněji a rovnoměrněji se rozmixuje
- granule použijte pouze lisované a bezobilné - lépe se s nimi pracuje a chceme, aby byly sušenky zdravé (a je to ideální na zužitkování těch, co králíček třeba zrovna nebaští)
- místo granulí můžeme použít další seno a bylinky
umixujeme jablíčka a namočené semínka a vločky
- na jemno (na kaši), pomůže s lepením těsta
- jablíčka bez stopky a pecek
- jablíčka z obchodu vždy zbavíme slupky
(obsahuje velké množství pesticidů)
- pro snadnější umixování nakrájíme jablíčko na menší kousky, zvlašť do mixéru bez šťouchadla
- nepůjde-li umixovat, přidáme trošku vody (raději méně než více)
a hněteme a míchame a hněteme... aspoň pár minut :)
dokud nepůjde v dlaních vytvořit placka
- těsto v dlaních silou zmáčkněte - těsto se může zdát suché, ale placky stlačené silou drží dobře pohromadě
- pokud je těsto suché příliš a placky se rozpadaji, přidejte do těsta trochu vody nebo odšťavené zeleninové šťávy (opět raději méně, zamíchat a vyzkoušet)
sušíme v sušičce dokud nejsou dokonale suché, i uvnitř
- sušíme při teplotě 30-40°C (nejnižší stupeň na sušičce), abychom zachovali co nejvíce vitamínů
- většinou trvá 1-2 dny, liší se podle vlhosti těsta, pokud si nejste jisti, raději sušte déle (vlhké sušenky by začaly plesnivět)

- sušenky NEPEČTE v troubě - zbytečně se ztrácí spousta cenných látek a vitamínů
- vyzkoušejte různe tvary, různé druhy bylinek nebo zeleniny,

- těsto můžete dát i do šišky nebo na klacík a udělat domácí tyčinku
skladovat můžeme v (ideálně vzduchotěsné) plastové krabici nebo sklenici

Video návod

 

Poznámky:
• nepřidávejte banány ani více jiného ovoce, není to nutné a hodně cukru zažívání králíčků škodí, kořenová zelenina má už tak dost cukru
• sušenky NEpečte - vysoká teplota ničí spoust cenných látek a vitamínů, doporučená hraniční teplota je kolem 42°C
do sušenek NEpatří: cukr, med, rozinky ani hodně jiného sušeného ovoce, mouka, luštěniny, velké množství ovoce, ovesných vloček a semínek
...

 

• dobrou sušičku můžete koupit už v ceně kolem 1000 Kč, vyberte takovou, která má termostat (možnost nastavení teploty)
• sušičku využijete také na sušení dalších domacích pamlsků - sušené zeleniny, jablíčka nebo na sušení bylinek
• sušička použitá na fotografiích - Concept SO-1060