sušíme bylinky a listí
Bylinky a listí jsou důležitou součástí jídelníčku králíčka, jsou zdrojem potřebné vlákniny, minerálů a vitamínů, a velmi dobrým zpestřením jejich jídelníčku.
Pokud je to možné, preferujeme je v čerstvém stavu, neboť sušením se spousta cenných látek ztrácí a obsah vody v čerstvé stravě je pro spoustu králíčků spíše potřebný. Ne vždy ale máme čerstvé k dispozici, a tak přebytky z léta a zásobu na zimu nasušíme, jde to snadno i v bytových podmínkách :-)
Sušit nebo koupit?
I přesto, že je možné spoustu bylinek koupit, jejich kvalita se často nedá s domácími srovnat, bývají hodně drahé, obsah nadrcený, prašný, vybledlý, pochází z neznámých zdrojů (mohou pocházet od cest, chemicky ošetřených zahrádek apod., často se vykupují) a proces sušení nemusí být šetrný, provozům jde spíše o rychlost než zachování více důležitých látek při nižších teplotách. Vyzkoušejte nasušit hrst bylinek, uvidíte, že to není nic težkého a králíček (i vaše peněženka) to ocení :-)
Zajděte si na výlet do přírody, zapojte děti, naučte se poznávat stromy a rostliny a doneste vždy králíčkům něco dobrého. Bylinky můžete v létě zakoupit za dobrou cenu u lokálních bio pěstitelů, nasušte sobě i králíčkům.
Pokud ale nemáte možnost sušit a nebo jste letos na zimu nestihli, určitě využijte alespoň nabídku obchodů, abyste mohli denně zařadit hrst bylinek a listí do jídelníčku králíčka. N
ejvětší výběr najdete na kralici.cz, domácí kvalitě jsou podobné třeba
tyto sáčky. V nouzi i v prodejnách DM drogerie jsou bylinky pro králíčky.
Co sušit
• sušit můžeme všechny bylinky vhodné pro králíčky, např. pampeliška i včetně
kořene, kopřiva (v době před květem), bršlice, bazalka, máta, meduňka, libeček, lichořeřišnice, jitrocel, echinacea (třapatka), nať z petržele, celeru, mrkve, listí jahod...
• listí z vhodných stromů a keřů, např. jabloň, hrušeň, líska, vrba, vinná réva, maliny, ostružiny, rybíz, josta, borůvky, brusinky, šípek, okvětní lístky chemicky neošetřených růží...
• můžete nasušit i vhodnou
listovou zeleninu, jako je zelí, listy kedlubny, květáku, i listy ředkviček nebo některých salátů...
• využijte známé zahrádkáře (kteří ovšem umí pěstovat bez chemie), na zahrádkách je spousta "odpadu", ze kterého budou mít králíčci radost, vytrhejte jim plevel, pampelišky i s kořeny, využijte období protrhávání kořenové zeleniny nebo stříhání stromů a keřů a doneste králíčkům větve i s listím
• v přírodě sbíráme v co nejčistším prostředí, nejlépe z luk v okolí lesů; vyhýbáme se větším cestám, továrnám i polím, které se bohužel pravidelně stříkají herbicidy, fungicidy a pesticidy
Jak sušit
• sušíme co nejdříve po nasbírání a při
teplotě kolem 30°C, nepřesahujeme 40°C
• ideální k sušení je sušička potravin s možností nastavení teploty
• na sušení na vzduchu doporučuji
sušící síť, na fotkách níže je síť Colgar o průměru 55 cm a výšce 175 cm, tj. 8 pater, dá se zavěsit, spodní patra mohou ležet (nemusí být na celou výšku), je hodně objemná a velmi pohodlná,
je možno zakoupit třeba
tady nebo
tady, nebo vyberte
jiný eshop
jako sušící síť se dá využít jakákoliv síťka, můžete ušít, vyrobit různé poličky, v Ikee bývají závěsné sítě jako úložný prostor,
velký výběr je i na ebay, třeba
tyto v ceně od 50 Kč, nebo i různé
koše na prádlo se dají použít
• bylinky můžete sušit svázané a zavěšené jen tak v místnosti
• je možné
sušit i venku, za teplého slunečného počasí, jen opatrně - na přímém slunci se některé bylinky mohou spálit (zčernají)
• nedoporučuji sušit na novinách (pouští barivo), je sice časté sušení na zemi, místo novin třeba na starém prostěradle, ve srovnání se sušící sítí to ale trvá o dost déle a je nutné bylinky obracet, u podlahy se také drží nejvíce prachu, nevhodné je i sušení v troubě
• před sušením
omývám jen to, co je hodně zaprášené (neomývám květy), omytím se prodlouží čas sušení, ale bylinky jsou pěkně čisté, a i když trocha hlíny králíčkům nevadí, po usušení se změní na dost jemný prach a ten může být nepříjemný, po omytí je důležité zbytek vody důkladně setřepat a nechat okapat
• kdy je usušeno?
poznáme podle toho, že se lístky při ohnutí a zmáčknutí v ruce rozpadají na menší části, neohnou se ale
lámou se, jsou křehké; pokud jsou po usušení hodně hnědé až
černé, došlo při sušení k chybě (mokré před sušením, zapaření, uhnilé části), takové kusy králíčkům nedáváme
Skladování
• skladujeme vždy v suchu a temnu - na světle bylinky blednou a v případě vyšší vzdušné vlhkosti bylinky nasají vzduch a mohla by vzniknout plíseň, ideální jsou vzduchotěsné sklenice a nádoby
• v bytových podmínkách, pokud není v prostoru moc vlhkosti, můžete větší objem skladovat v papírových krabicích, v textilních nebo papírových sáčcích
Kořen pampelišky
• kořeny pampelišek jsou pro králíčky velmi dobrou a zdravou pochoutkou a můžete si je snadno nasušit i doma, dobře uschnou i jen tak na vzduchu, sušička není nutná, jen dobře osušte, aby povrch během sušení neplesnivěl, můžete je i předem nakrájet na menší kousky.
• vykopávat je možné celoročně, nejvíce síly ale mají kořeny vždy před zimou, v té době má i kořen pampelišky vyšší obsah inulinu (až 40%, na jaře jen kolem 2%)
• většina zahrádkářů bude jenom ráda, že jim přijdete vykopat pampelišky i s kořínky :) jen pozor na chemicky ošetřené plochy, spousta z nich bohužel neumí léčivé účinky pampelišek ocenit a raději je hubí jedovatými herbicidy
• pokud nemáte možnost nasušit vlastní, můžete je
koupit, je to výborný pamlsek
Další inspirace